بازی درمانی کودک محور
خودکارآمدی والدینی
۱۲
۵۳.۴۱۶۷
۶.۰۰۶۹۴
۵۵.۲۵۰۰
۶.۲۲۴۹۵
گواه
خودکارآمدی والدینی
۱۲
۵۴.۵۸۳۳
۹.۲۶۸۳۱
۵۴.۹۱۶۷
۸.۱۹۵۹۹
همانطور که مشاهده میشود میانگین نمره خودکارآمدی والدینی مادران در گروه درمان مبتنی بر تعامل والد- کودک، در مرحله پس آزمون نسبت به پیش آزمون، افزایش چشمگیری داشته است. این تغییر در گروه بازی درمانی کودک محور به میزان کمتری وجود دارد و در گروه گواه مشاهده نمیشود.
۴-۴.تجزیه و تحلیل استنباطی دادهها
در این قسمت اطلاعات حاصل از اجرای پرسشنامه های اختلالات اضطرابی، افسردگی و خودکارآمدی والدینی در دو مرحله پیشآزمون و پسآزمون بر روی اعضای نمونه مورد تجزیه و تحلیل استنباطی قرار میگیرد. جهت سنجش و مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر تعامل والد- کودک و بازیدرمانی کودک محور بر علائم اختلالات اضطرابی و افسردگی کودکاندبستانی و خودکارآمدی والدین آنها از روش تحلیل کوواریانس چند متغیره و تحلیل کوواریانس استفاده میگردد. در تحلیل کوواریانس چند متغیره، تفاوت گروهها در چند متغیر با کنترل یک یا چند متغیر دیگر که ممکن است بر نتایج اثر بگذارد، اندازهگیری میشود و در تحلیل کوواریانس، تفاوت گروهها در یک متغیر با کنترل یک یا چند متغیر دیگر که ممکن است بر نتایج اثر بگذارد، مورد بررسی قرار می گیرد.
با توجه به فرضیه های تحقیق ابتدا به مقایسه میانگین علائم اختلالات اضطرابی کودکان عضو سه گروه در مرحله پسآزمون پرداخته می شود. برای مقایسه میانگین علائم اختلالات اضطرابی کودکان عضو سه گروه در پسآزمون از روش تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده میشود، به این صورت که اثرات پیشآزمون به عنوان هممتغیرکنترل میگردد. قبل از اجرای آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره، مفروضه نرمال بودن توزیع داده ها و همگنی واریانسهای متغیر علائم اختلالات اضطرابی و مفروضه تعامل پیش آزمون و گروه مورد بررسی قرار گرفت. مفروضه نرمال بودن توزیع متغیر علائم اختلالات اضطرابی با بهره گرفتن از آزمون کولموگروف- اسمیرنف بررسی شد. نتایج این آزمون در جدول ۴-۱۰ گزارش شده است.
جدول ۴-۱۰:آزمون کولموگروف- اسمیرنوف برای اطمینان از نرمال بودن توزیع نمرات علائم اختلالات اضطرابی
متغیر
Z اسمیرنف
سطح معناداری
وحشت زدگی
۱.۰۳۵
۰.۱۵۱