**۷۸/۰
**۷۷/۰
**۷۳/۰
**۸۵/۰
مشکلات رفتاری کل
**p<01/0
همچنین پایایی این پرسشنامه در این پژوهش از طریق آلفای کرونباخ محاسبه گردید که نتایج آن در جدول ۳-۴- مشاهده می شود.
جدول ۳-۴- ضرایب آلفای کرونباخ برای زیرمقیاسهای پرسشنامه مشکلات رفتاری
زیر مقیاس
تعداد گویه
آلفای کرونباخ
مشکلات سلوک
۱۷
۸۳/۰
مشکلات اضطرابخجالتی
۶
۶۷/۰
مشکلات روانتنی
۹
۶۸/۰
مشکلات اجتماعی
۱۰
۷۸/۰
۳-۶-۲- پرسشنامه سبکهای فرزندپروری رابینسون
پرسشنامه سبکهای فرزندپروری به منظور ارزیابی شیوه های فرزندپروری والدین توسط رابینسون، ماندلکو، السن و هارت درسال ۱۹۹۵ساخته شده است و توسط علیزاده به فارسی ترجمه شده است. این پرسشنامه در سال ۸۳-۱۳۸۲ توسط قربانی، خادمان و یاری به عنوان پایان نامه کارشناسی ارشد در رشته کودکان استثنایی مورد پژوهش قرار گرفت. این پژوهشگران پرسشنامه را در گروه های ۱۲۰ نفری، ۴۰ نفری و ۶۰ نفری از دانشآموزان مقطع راهنمایی شهر تهران اجرا کردند. این پرسشنامه دارای ۳۲ سؤال در مقیاس لیکرت پنج درجه ای(هیچ وقت= ۱، گاهیاوقات= ۲، تقریباً بعضی از مواقع= ۳، خیلی از مواقع= ۴ و همیشه=۵) است(به نقل از حسینی، احقر، اکبری و شریفی، ۱۳۸۷). حداقل نمره در این آزمون ۳۲ و حداکثر ۱۶۰ است .این پرسشنامه سه نوع سبک فرزندپروری را میسنجد که شامل:
استبدادی: این زیر مقیاس از ۱۲ گویه تشکیل شده است. در مورد تنبیه بدنی، خشونت کلامی و اطاعت بیچون و چرا میباشد. نمونه ای از سؤالهای این زیر مقیاس شامل: ” هنگام نافرمانی کردن فرزندمان دست او را با تحکم میگیریم.”
اقتداری: این زیر مقیاس از ۱۵ گویه تشکیل شده است و در مورد پیوند گرم و حمایتی، استدلال، استقلال و مشارکت آزادمنشانه میان والدین و فرزندان میباشد. نمونه ای از سؤالهای این زیر مقیاس شامل:"در تصمیم گیریهای خانواده عقیده و نظر فرزندمان را هم در نظر میگیریم.”
سهلگیرانه: این زیر مقیاس از ۵ گویه تشکیل شده است. نمونه ای از سؤالهای این زیر مقیاس شامل: “وقتی فرزندمان در مورد چیزی آشوب و قشقرق راه می اندازد، کوتاه میآییم.”
جدول ۳ -۵- زیر مقیاسهای پرسشنامه سبکهای فرزندپروری