تعداد برگ بالای بلال اصلی
تعداد برگ های بالای بلال اصلی (بالاترین بلال) در ۱۰ بوته تصادفی هر کرت شمارش و یادداشت شد.
تعداد بوته برداشتی
تعداد بوته های هر کرت قبل از برداشت شمارش شدند.
عملکرد دانه ناخالص
بلال های برداشتی توسط ترازوی دیجیتال بدون هاسک ها (پوشش بلال) توزین شد. زمان برداشت ذرت شیرین زمانی می باشدکه دانه ها رنگ انداخته باشند یعنی به رنگ زرد متمایل شده باشند.
عملکرد دانه خالص
از بین بلال های برداشتی هر کرت ۱۰-۸ بلال به طور تصادفی انتخاب و توزین شده سپس بلال ها توسط کارد تراشیده شده و دانه هاو چوب ها توزین شدند و درصد چوب در هر نمونه ۱۰-۸ تایی محاسبه گردید. عملکرد دانه بر حسب کسر درصد رطوبت دانه ها از ۱۰۰ به صورت ذیل محاسبه شد.
عملکرد دانه خالص با رطوبت تصحیح شده = عملکرد دانه ناخالص برداشتی × (درصدچوب – ۱۰۰) درصد دانه: عملکرد دانه خالص با رطوبت تصحیح شده (۱۰۰۰ درصد) رطوبت دانه هر کرت بر مبنای یک نمونه تصادفی از دانه های ۱۰ بلال تصادفی و توسط دستگاه اون خشک گردیده سپس با فرمول زیر رطوبت دانه بر حسب ۷۰۰ درصد تصحیح گردید.
X - 100
عملکرد دانه با رطوبت تصحیح نشده در هر کرت × ــــــــــــــــ = عملکرد دانه برحسب رطوبت ۷۰ درصد
۷۰ -۱۰۰
X = درصد رطوبت در هر کرت آزمایشی بود.
ضمنا میزان رطوبت چوب بلال ها در همه حالات معادل رطوبت دانه در نظر گرفته شد.
ضمنا به منظور اندازه گیری اجزای عملکرد دانه ۱۰ بلال به عنوان نمونه به صورت تصادفی برداشته و روی یکی از ردیف های دانه هر بلال با ماژیک مشکی علامت گذاری و سپس صفات ذیل به ترتیب اندازه گیری شدند:
تعداد ردیف دانه
تعداد ردیف های دانه بلال در دور تا دور هر یک از ۱۰ بلال تصادفی هر کرت شمارش شد.
تعداد دانه در ردیف: تعداد دانه ها در یکی از ردیف های هر بلال تصادفی در ۱۰ نمونه شمارش شد.
تعداد کل دانه در هر بلال: از حاصلضرب تعداد ردیف دانه در تعداد دانه در ردیف هر بلال محاسبه گردید.
قطر بلال
قطر بلال در ۱۰ نمونه تصادفی هر کرت (ترجیحا در ۳ نقطه از هر بلال برداشتی و میانگین ۳ نقطه ) توسط کولیس دیجیتال بر حسب میلی متر اندازه گیری شد.
قطر چوب بلال
مشابه قطر بلال، قطر چوب بلال در ۱۰ نمونه تصادفی هر کرت (ترجیحا در ۳ نقطه) توسط کولیس دیجیتال بر حسب میلی متر تعیین شد (ضمنا این ۱۰ نمونه همان ۱۰ نمونه ای هستند که قبلاً قطر بلال برای آنها اندازه گیری شده بود).
عمق دانه
عمق دانه در ۱۰ بلال تصادفی به عنوان نماینده هر کرت از فرمول زیر محاسبه و یادداشت شد:
قطر چوب بلال – قطر بلال
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ = عمق دانه (بر حسب میلیمتر)
۲
تقسیم بر ۲ شدن در فرمول فوق به دلیل آنست که هر دو طرف چوب بلال به صورت دایره ای از دانه وجود دارد.
طول بلال
طول بلال ها در قسمتی که دانه تشکیل شده از ابتدا تا انتها در ۱۰ بلال تصادفی هر کرت با خط کش بر حسب میلی متر اندازه گیری گردید.
اندازه گیری صفات کیفی
برای تعیین میزان قند محلول از معرف آنترون استفاده خواهد شد. نزدیک منحنی بازتابش نوری محلی برای تعیین قندهای محلول در بافت گندم آسیاب شده وجود دارد. در ذیل روشی دیگر به عنوان روش مرجع تشریح شده است. روش آنترون براساس واکنش آنترون (۹ و ۱۰- دی هیدرو-۹-اگزوآنتراکنو) با ترکیب متیل فورفورال کربوهیدراتی (تیمار کربوهیدرات در اسید سولفوریک غلیظ) است که منجر به تولید همی استال رنگی می شود که با دستگاه اسپکتروفتومتری در طول موج ۶۳۰ نانومتر مشخص میشود.
برای تعیین کیفیت ترکیبات هیبرید ذرت شیرین و فوق شیرین در صنایع تبدیلی از تستهای اورگانولپتیک استفاده خواهد شد. به این صورت که هر رقم توسط ۶ نفر مورد آزمون کیفی قرار گرفته و سپس نتایج حاصله از طریق آزمون های ناپارامتری مورد تجزیه و تحلیل قرار خواهد گرفت.
نحوه اندازه گیری هتروزیس
کول رئوتر در سال ۶۶-۱۷۶۱ اولین کسی بود که هتروزیس را در گیاهان توتون وداتوره و…گزارش کرد افرادی از قبیل مندل که با دورگ گیری گیاهان سروکار داشتند نیز به پدیده هتروزیس توجه کرده بودند (مندل، ۱۸۶۵).
آزمایشات نشان داده است که نتایج حاصل از تلاقیهای مشخصی از اینبرد های ذرت از رشد و بنیه بسیار خوبی برخوردارند، درحالی که بروز هتروزیس در نتایج حاصل از تلاقی اینبردهای دیگربسیار کم ویا اصلا وجود ندارد. در اصلاح گیاهان و حیوانات هیبرید این موضوع به عنوان اصل اساسی مورد توجه قرار گرفته است رمز موفقیت در تولید هیبرید به توانایی اصلاح کننده در دست یابی به ترکیب مناسبی از اینبردها جهت تولید هیبریدهای برتر در بازار می باشد. در مواردی که عملکرد F1کمتر از متوسط والدین یا ضعیف تر از والد برتر باشد اصطلاح هتروزیس منفی را به کار می برند.
هتروزیس نسبی
این نوع اندازه گیری هتروزیس بر اساس میانگین والدین بیان می شود وبه طریقه زیر محاسبه می گردد:
میانگین والدین - میانگین F1
۱۰۰ × _________________________ = هتروزیس نسبی
میانگین والدین
هتروزیس نسبت به والد برتر: این اصطلاح اولین بار توسط بیتزر و همکاران در سال ۱۹۶۸، برای توضیح ارزش و پیشرفت هتروزیگوت نسبت به والد برتر شرکت کننده در تلاقی به کار برده شد و به طریقه زیر اندازه گیری می شود:
میانگین والد برتر - میانگین F1
۱۰۰ × ___________________________ = هتروزیس نسبی
میانگین والد برتر
هتروزیس استاندارد
این نوع هتروزیس نسبت به واریته شاهد و محلی اندازه گیری می شود. واریته شاهد واریته است که کشت آن در محل رایج است هتروزیس استاندارد به طریقه زیر اندازه گیری می گردد:
میانگین واریته شاهد - میانگین F1
۱۰۰ × _____________________________ = هتروزیس نسبی
منابع پایان نامه درباره بررسی صفات کمی و کیفی ژنوتیپ های ذرت شیرین و فوق شیرین با ...