(۳-۴)
که در این رابطه، Ef انرژی مصرف کود بر حسب مگاژول، W میزان کود مصرفی بر حسب کیلوگرم بر هکتار، A سطح زیر کشت بر حسب هکتار و Ee انرژی معادل کود بر حسب مگاژول بر کیلوگرم میباشد.
۳-۴-۵- انرژی سموم شیمیایی و علفکشها (Eh)
باید میزان مصرف حشرهکشها، کنهکشها، علفکشها و نوع آنها در طی دوره رشد گیاه تعیین شوند. برای محاسبه انرژی سموم و علفکشها از رابطه ۳-۵ استفاده خواهیم کرد (الماسی و همکاران، ۱۳۸۰).
(۳-۵)
که در این رابطه، Eh انرژی مصرف سم بر حسب مگاژول، L میزان سم مصرفی بر حسب لیتر بر هکتار، A سطح زیر کشت بر حسب هکتار و Ee ارزش انرژی معادل بر حسب مگاژول بر لیتر میباشد.
۳-۴-۶- انرژی آبیاری (Eirr)
انرژی مورد نیاز آبیاری شامل انرژی صرف شده برای حفر چاه (برای تمام سالهای عمر مفید آن چاه) به اضافه انرژی تولید تجهیزات پمپاژ، انتقال، انرژی سوخت و یا الکتریسیته مصرفی میباشد. به عبارت دیگر انرژی یک سیستم آبیاری شامل انرژی مستقیم (DE) و انرژی غیرمستقیم (EI) میباشد. انرژی مستقیم شامل مصرف انرژی به منظور بالا آوردن و ایجاد فشار H متناسب با نیاز سیستم آبیاری میباشد. انرژی مستقیم از رابطه ۳-۶ بهدست خواهد آمد (الماسی و همکاران و همکاران، ۱۳۸۰).
(۳-۶)
که در این رابطه، DE انرژی مصرفی مستقیم بر حسب ژول بر هکتار، چگالی آب (۱۰۰۰) بر حسب کیلوگرم بر مترمکعب، g شتاب جاذبه (۸/۹) بر حسب متر بر مجذور ثانیه، بازده پمپ، بازده کلی توان وسیله الکتریکی یا دیزل، Q دبی کل آب بهعلاوه تلفات تبخیر، نشت و زهکشی بر حسب مترمکعب بر هکتار و H کل ارتفاع دینامیکی بهعلاوه اُفت اصطکاکی فشار بر حسب متر میباشد.
انرژی غیرمستقیم آبیاری شامل مواد خام و اولیه، مسافت و حمل و نقل است که تشکیلدهنده یک سیستم آبرسانی و آبیاری بوده و با توجه به سرمایه گذاری اولیه و طول عمر آنها و همچنین سهم آنها در تولید یک هکتار و یا یک تن محصول است. برای اینکه محاسبه دقیق این نسبتها بسیار سخت است، معمولاً انرژی غیرمستقیم به صورت درصدی از انرژی مستقیم منظور می شود و این محدوده متفاوت و بین ۱۸ درصد برای آبیاری تحت فشار و ۳۷-۳۵ درصد برای آبیاری سطحی و سیستم رواناب آن است.
۳-۴-۷- انرژی حمل و نقل (Etrans)
انتقال مواد، کارگر، ماشینآلات، نهادهها و تولیدات صنعتی مورد نیاز در کشاورزی و محصولات کشاورزی، همگی انرژی بر هکتار هستند. انرژی در حمل و نقل معمولاً به صورت مقدار انرژی بر تن فاصله جابجایی (کیلومتر) محاسبه خواهیم کرد (الماسی و همکاران، ۱۳۸۰).
(۳-۷)
که در این رابطه، E انرژی حمل و نقل، MJ مقدار انرژی، T واحد وزن و Km واحد مسافت میباشد. با داشتن میزان مصرف انرژی مصرف انرژی نهادهها در هر کدام از واحدهای گلخانهای میتوان شاخص ها را محاسبه کرد.
۳-۵- بخش اقتصادی
کلیه انرژیهای مصرفی و هزینه های مرتبط با دو نوع روش به جزء از هزینه های مشترک در پرسشنامه آورده می شود. در بررسی اقتصادی هر دو نوع کشت گلخانهای باید هزینه های تولید و اینکه بیشترین هزینه تولید مربوط به کدام بخش میباشد را تعیین کنیم و همچنین سهم هزینه های متغییر از هزینه های تولید و درصد آنها و سهم هزینه های ثابت سالیانه و درصد آنها مشخص شود تا نسبت سود به هزینه را تعیین کنیم و با توجه به آن مشخص کنیم که کدام گلخانه ها و کدام نوع محصولات در منطقه توجیه اقتصادی دارند.
عملکرد اقتصادی هم نشاندهنده توجیه اقتصادی برای کشت محصولات و تولید آنها میباشد و برابر نسبت درآمد حاصل از محصول بر کل هزینهها است. چنانچه نسبت عملکرد اقتصادی برابر با یک یا بزرگتر از یک باشد تولید جنبه اقتصادی دارد.
۳-۶- اندازه گیری میدانی
علاوه بر داده های پرسشنامهای اندازه گیری زیر نیز انجام شد.