تیمار ۶- محیط کشت ۲ میلیگرم در لیتر TDZ
تیمار ۷- محیط کشت ۵/۰ میلیگرم در لیتر + TDZ 1/0 میلیگرم در لیتر NAA
تیمار ۸- محیط کشت ۱ میلیگرم در لیتر + TDZ 1/0 میلیگرم در لیتر NAA
تیمار ۹- محیط کشت ۲ میلیگرم در لیتر + TDZ 1/0 میلیگرم در لیتر NAA
جدول ۵-۳ غلظتهای مختلف پوترسین در ترکیب با بهترین تیمار مرحله باززایی
تیمار ۱- ۵۰ میلیگرم در لیتر پوترسین + بهترین تیمار مرحله باززایی
تیمار ۲- ۱۰۰ میلیگرم در لیتر پوترسین + بهترین تیمار مرحله باززایی
تیمار ۳- ۲۰۰ میلیگرم در لیتر پوترسین + بهترین تیمار مرحله باززایی
۴-۱۰-۳ شرایط محیطی و نوری تولید شاخساره
کالوسها به منظور تولید شاخساره به اتاق رشد در شرایط نوری۲۵۰۰ لوکس و ۱۶ ساعت روشنایی و ۸ ساعت تاریکی انتقال داده شدند. دمای اتاق رشد ۲±۲۵ درجه سانتی گراد و رطوبت مناسب برای رشد شاخسارهها فراهم شد. بعد از گذشت ۱۰ هفته شاخصهای تعداد شاخساره و طول شاخساره اندازه گیری شد.
۵-۱۰-۳ انتقال شاخساره به محیط کشت ریشه زایی
شیشههای کشت تولید شاخساره به زیر دستگاه لامینار ایر فلو انتقال داده شد و سپس در شرایط کاملا استریل، شاخسارههای تولیدی توسط پنس به محیط کشتهای ریشه زایی انتقال داده شدند.
۱۱-۳ بررسی تعیین بهترین محیط کشت ریشه زایی
به منظور ریشه زایی شاخسارههای تولید شده، آزمایشی به صورت طرح کاملا تصادفی با ۵ تیمار و ۳ تکرار (هرتکرار شامل۱۰ شاخساره) انجام گرفت. پس از تهیه محیط های کشت ریشهزایی، شاخساره های تولید شده در شرایط کشت درون شیشه ای در زیر دستگاه لامینار ایر فلو در شرایط کاملا استریل به محیط کشت ریشهزایی منتقل شدند. سپس شیشه های کشت در دمای ۲±۲۵ درجه سانتی گراد، و شرایط نوری ۱۶ ساعت روشنایی و ۸ ساعت تاریکی نگهداری شدند. پس از ۶ هفته شاخص تعداد ریشه و طول ریشه اندازه گیری شدند.
محیط های مورد استفاده برای ریشه زایی به ترتیب زیر بودند:
تیمار ۱- محیط کشت MS بدون تنظیم کننده رشد (شاهد)
تیمار ۲- محیط کشت MS + 5/0 میلیگرم در لیترNAA
تیمار ۳- محیط کشت MS + 1 میلیگرم در لیترNAA
تیمار ۴- محیط کشت MS + 5/0 میلیگرم در لیتر NAA + 1/0 میلیگرم در لیتر IBA
تیمار ۵- محیط کشت MS + 1 میلیگرم در لیتر NAA + 1/0 میلیگرم در لیتر IBA
۱-۱۱-۳ شرایط محیطی و مدت دوره ریشه زایی
جهت ایجاد و رشد ریشهها، شاخسارهها بعد از ۴ هفته تولید ریشه کردند و تبدیل به گیاهچه کامل گشتند، جهت سازگاری به گلدانهای پلاستیکی انتقال داده شدند.
۲-۱۱-۳ تولید و اندازگیری ریشهها
بعد ۴ هفته از تشکیل ریشه، شاخصهای تعداد ریشه و طول ریشه اندازگیری شدند.