براساس شکل ۴-۱۵ با توجه به متفاوت بودن هزینهها در سطوح مختلف کشت نسبت سودها متغیر است. در این تحقیق با توجه به این که نسبت سود به هزینه در سطوح کشت زیر ۳۰۰۰ مترمربع کمتر از یک میباشد بنابراین تولید گوجه فرنگی در گلخانههای خاکی سطوح کشت زیر ۳۰۰۰ مترمربع در استان زنجان مقرون به صرفه نمی باشد.
شکل ۴-۱۵- شاخص های انرژی و اقتصادی در تولید گوجه فرنگی در گلخانههای خاکی
با توجه به شکل ۴-۱۶ و نتایج حاصل از نمودارهای قبل در کشت گوجه فرنگی گلخانههای خاکی نیز مانند سایر محصولات گلخانهای مورد مطالعه در این تحقیق بیشترین مقدار مصرف انرژی مربوط به عملیات گرمایش، سرمایش، تهویه و بخشی از عملیات حمل و نقل و انرژی ادوات و ماشینهای کشاورزی که بیانگر مصرف انرژی سوخت و الکتریسیته بالا است میباشد.
شکل ۴-۱۶- مقدار مصرف انرژی عملیاتهای مختلف جهت تولید گوجه فرنگی در گلخانههای خاکی
در نهایت میتوان نتیجه گرفت که در تمامی گلخانههای استان زنجان بیشترین مصرف نهاده انرژی به انرژی سوخت، الکتریسیته و کود اختصاص دارد. همچنین با توجه به نتایج بهدست آمده از تجزیه و تحلیل نمودارها، گلخانههای هیدروپونیک نسبت به گلخانههای خاکی و محصول توتفرنگی نسبت به خیار و محصول خیار نسبت به گوجه فرنگی برای کشت در استان زنجان دارای توجیه اقتصادی میباشد.
۴-۵- برآورد درآمد و هزینه تولید توتفرنگی در سطوح مختلف در گلخانه هیدروپونیک
چنانکه در شکل ۴-۱۷ مشخص است بیشترین هزینه برای تولید توتفرنگی در گلخانههای هیدروپونیک در همه سطوح مختلف کشت به کارگر تعلق گرفته است. به نحویکه برای سطوح زیر ۳۰۰۰ مترمربع، ۳۵۶۰۰ مگاژول انرژی به ازای هر هکتار مصرف شده است. بعد از هزینه کارگر بیشترین هزینه در همه سطوح کشت مربوط به هزینه نشاء است. بر اساس شکل ۴-۱۷ بعد از هزینه کارگر و نشاء برای تولید توتفرنگی در گلخانههای هیدروپونیک هزینهها در همه سطوح مختلف به ترتیب هزینه حمل و نقل، مواد اولیه، گاز، سم، کود و برق روند کاهشی داشته است. همچنین هزینهها در سطوح بالای ۳۰۰۰ مترمربع نسبت به سطوح پایین ۳۰۰۰ مترمربع کمتر میباشد.
شکل۴-۱۷- برآورد هزینه برای نهادههای تولید توتفرنگی در گلخانههای هیدروپونیک
براساس نتایج بدست آمده از شکل ۴-۱۷ و با توجه به نمودار دایرهای شکل ۴-۱۸ بیشترین هزینه در تولید توتفرنگی در گلخانههای هیدروپونیک مربوط به هزینه کارگر ۳۹ درصد، هزینه نشاء ۲۱ درصد و هزینه حمل و نقل ۱۷ درصد میباشد. با توجه به تحقیق مشابهای که توسط بنائیان و همکاران در سال ۱۳۹۰ در تولید توتفرنگی گلخانههای هیدروپونیک شهرستان ساوجبلاغ در استان البرز انجام شد هزینه کارگر ۳۱ درصد، هزینه حمل و نقل ۲۲ درصد و هزینه نشاء ۱۸ درصد بیشترین سهم هزینه را به خود اختصاص داده است. در هر دو تحقیق هزینه کارگر بیشترین سهم را به خود اختصاص داده است ولی در تحقیق انجام شده در سال ۱۳۹۰ نسبت به تحقیق حاضر هزینه حمل و نقل بیشتر میباشد.
شکل ۴-۱۸- سهم هزینه در تولید توتفرنگی در سطوح بالای ۳۰۰۰ مترمربع و زیر ۳۰۰۰ مترمربع در گلخانههای هیدروپونیک
چنانکه در شکل ۴-۱۹ مشخص است هزینه هر در سطوح زیر ۳۰۰۰ مترمربع بیشتر میباشد در حالیکه درآمد کمتر است. میتوان نتیجه گرفت که هر چقدر سطح زیر کشت بیشتر باشد درآمد بالاتر است. بنابراین کشت هیدروپونیک در سطوح بالای ۳۰۰۰ مترمربع مقرون به صرفه میباشد.
شکل ۴-۱۹- شاخص اقتصادی در تولید توتفرنگی در گلخانههای هیدروپونیک
۴-۶- برآورد درآمد و هزینه تولید خیار در سطوح مختلف در گلخانه خاکی
چنانکه در شکل ۴-۲۰ مشخص است بیشترین هزینه برای تولید خیار در گلخانههای خاکی در سطوح کشت زیر ۳۰۰۰ مترمربع و بین ۳۰۰۰ تا ۵۰۰۰ مترمربع مربوط به حمل و نقل است و بیشترین هزینه در سطوح بالای ۵۰۰۰ مترمربع مربوط به هزینه کارگر میباشد.
شکل۴-۲۰- برآورد هزینه برای نهادههای تولید خیار در گلخانههای خاکی
بر اساس نتایج بهدست آمده از شکل ۴-۲۰ و با توجه به نمودارهای دایرهای شکل ۴-۲۱، ۴-۲۲ و ۴-۲۳ بیشترین هزینه در تولید خیار در گلخانههای خاکی در سطوح زیر ۳۰۰۰ مترمربع مربوط به هزینه حمل و نقل ۳۰ درصد، هزینه کارگر ۲۴ درصد و هزینه گاز ۱۸ درصد، در سطوح بین ۳۰۰۰ مترمربع و ۵۰۰۰ مترمربع مربوط به هزینه حمل و نقل ۲۸ درصد، هزینه کارگر ۲۵ درصد و هزینه گاز ۱۸ درصد و برای سطوح بالای ۵۰۰۰ مترمربع مربوط به هزینه کارگر ۲۹ درصد، هزینه حمل و نقل ۲۵ درصد و هزینه گاز ۱۹ درصد میباشد.
شکل ۴-۲۱- سهم هزینه در تولید خیار در سطوح زیر ۳۰۰۰ مترمربع در گلخانههای خاکی
شکل ۴-۲۲- سهم هزینه در تولید خیار در سطوح بین ۳۰۰۰ تا ۵۰۰۰ مترمربع در گلخانههای خاکی
شکل ۴-۲۳- سهم هزینه در تولید خیار در سطوح بالای ۵۰۰۰ مترمربع در گلخانههای خاکی
بر اساس شکل ۴-۲۴ میزان درآمدها در همه سطوح مختلف بیشتر از هزینهها میباشد. ولی هزینه در سطوح بالای ۵۰۰۰ مترمربع کمتر از سایر سطوحهای کشت است. میتوان نتیجه گرفت کشت خاکی خیار برای سطوح بالای ۵۰۰۰ مترمربع مقرون به صرفه است.
شکل ۴-۲۴- شاخص اقتصادی در تولید خیار در گلخانههای خاکی
آنالیز شاخص های اقتصادی و انرژی در تولید محصولات گلخانه ...